OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

            Çocuk, ihtiyacı olan tüm bilgi ve becerilerle donanımlı olarak dünyaya gelmez. Çocuğa yeni öğrenme fırsat ve olanakları tanıyan çevresi, onun gelecekteki başarısı açısından önem taşır. Bu nedenle erken gelişim yılları, özellikle 0-6 yaş, zekâ, kişilik ve sosyal davranış şekillenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde devreye giren anaokullarının temel amacı, çocukların doğuştan getirdiği potansiyeli en üst düzeye çıkarmaktır. Anaokulu, çocuğa bilgi aktarmaktan çok, onda var olan yeteneklerin gelişmesine yardımcı olur.

            Çocuklar anaokuluyla birlikte kendine bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişim olanağı bulur. Toplu yaşam kurallarına uymayı öğrenir. Yardımlaşma ve işbirliği duygusu gelişir. Bu arada, kendi hakkını korurken, paylaşmayı ve başkalarının özgürlüklerini zedelememeyi öğrenir.                                                                                         

Neden okul öncesi eğitim?       

  • 3 yaşına kadar bir çocuğun beyni bir yetişkinden 2,5 kat fazla çalışır, 3-6 yaş arasında bir yetişkinden 2 kat hızlıdır.
  • Çocukta zekâ gelişiminin %70lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi bu yaşlarda gelişir.
  • Çocuğun grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olgular bu dönemde gelişir
  • Bu dönemdeki sapma ve olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını olumsuz yönde etkiler.
  • Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Çocuk kendine güven duygusunu bu kurumlarda kazanmaya başlar.
  • Dilini doğru, yanlışsız ve güzel konuşma özelliğini bu yaşta öğrenir. Toplumu, çevreyi, dünyayı ve insan davranışlarını tanımaya başlar.
  • Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları öğrenmeye başlama yaşı 4-6 yaşları arasındadır.
  • Çocuk ilk sosyal ilişkilerine ailede başlar, sonrasında anaokulu aracılığıyla dış dünyaya açılarak akran ilişkilerini geliştirir. Bu nedenle okul öncesi eğitim çocukların gelişimleri üzerinde uzun vadeli ve etkiler bırakması açısından önem taşımaktadır.